Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Savet bezbednosti poziva Beograd i Prišinu da nastave dijalog


Ilustracija

Savet bezbednosti UN pozvao je u četvrtak Beograd i Prištinu da nastave dijalog na političkom nivou, ocenivši da i dalje postoje brojni izazovi kada je u pitanju bezbednosna situacija na Kosovu.

Na sednici Saveta na kojoj je predstavljen izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o radu Unmika, ambasador Rusije Vitalij Čurkin izjavio je da Priština nije ispunila ključan uslov o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i izrazio zabrinutost zbog sporazuma Kosova o demarkaciji sa Crnom Gorom, ali i zbog kreiranja "Velike Albanije", o čemu govore pojedini visoki zvaničnici.

Čurkin je ocenio da situacija na Kosovu ostaje nestabilna, kao i nivo sigurnosti, pominjući kao primer upotrebu molotovljevih koktela.

Ruski ambasador je pozvao na odgovornost za zaštitu kulturnog nasledja, dodajući da policija nije rešila pitanje bezbednosti i da su potrebne zakonske garancije.

Predstavnica SAD Mišel Sizon navela je da je napredak u normalizaciji odnosa usporen i pozvala lidere Beograda i Prištine da sprovedu dogovore.

Prema njenim rečima, lideri Kosova moraju da sarađuju sa susedima, ali i da se suoče sa ekonomskim izazovima i unapređenjem borbe protiv korupcije.

Mišel Sizon je ocenila da je UNMIK proteklih godina doprineo razvoju multietničkih i demokratskih institucija, i da je Misija UN na Kosovu u velikoj meri ispunila mandat.

SAD podržavaju Kosovo na putu da postane mirna, demokratska zemlja, rekla je ona i dodala da ako "Kosovo uspe", da će "ceo region uspeti". Izrazila je nadu da će Kosovo postati član UN i pozvala sve države članice da priznaju nezavisnost Kosova.

Predstavnica SAD je izrazila zabrinutost zbog nasilja na Kosovu, dodajući da "u demokratiji nema mesta za koriščenje suzavca".

Ambasador Kine izrazio je nadu da će Srbija i Kosovo nastaviti dijalog na najvišem političkom nivou u cilju održanja mira i stabilnosti u regionu.

Predstavnik Velike Britanije u UN izrazio je zabrinutost zbog zastoja u dijalogu Beograda i Prištine i ocenio da je potrebna nova energija kako bi se postigla normalizacija odnosa Srbije i Kosova.

Britanski ambasador je pozvao na smanjenje sednica Saveta bezbednosti o Kosovu i izveštaja o radu UNMIK-a u cilju boljeg i održivijeg izveštavanja UNMIK-a i kako bi Savet bezbednosti imao više vremena da se fokusira na druga, urgentnija pitanja.

Ocenivši da se nezavisnost i suverenitet Kosova i dalje dovodi u pitanje, britanski ambasador je rekao da je "potreban samo pogled na ovogodišnje Olimpijske igre da bi se video da je ta era završena".

Rio de Žaneiro pokazao je da Kosovo nije samo takmičar na medjunarodnoj sceni, nego i da se nepovratno integriše u medjunarodnu zajednicu, rekao je britanski diplomata i podsetio da je Kosovo prvi put učestvovalo na Olimpijadi pod kosovskom zastavom i da je postalo članica Uefa i Fifa.

Ambasador Francuske je rekao da se briselski sporazumi moraju što pre primeniti, uključujući ključni element u dijalogu, formiranje ZSO, i pozvao na nastavak pregovora na visokom političkom niovu.

Predstavnik Francuske je rekao da je učestvovanje Kosova na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, koje je krunisano zlatnom medaljom, simboličan korak u nastavku međunarodnog priznanja nezavisnosti Kosova.

XS
SM
MD
LG