Dostupni linkovi

Sobotka podržao formiranje armije EU u razgovoru sa Merkel


Češki premijer Bohuslav Sobotka sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Pragu, 25. avgust 2016.

Češka podržava jaču evropsku odbrambenu saradnju koja bi na kraju mogla dovesti do stvaranja evropske armije, rekao je u četvtak u Pragu češki premijer Bohuslav Sobotka u razgovoru sa njemčkom kancelarkom Angelom Merkel.

Sobotka je naglasio da je dodatna evropska bezbjednosna i odbrambena saradnja, pored postojećeg partnerstva u NATO, prioritet zbog potrebe zaštite spoljnih granica EU i odgovora na sve veće prijetnje po sigurnost sa Bliskog istoka ili drugih područja.

Sobotka je istakao da njegova zemlja predviđa dalja partnerstva između članica EU, sugerišući da bi to moglo dovesti do koraka ka ustanovljavanju evropske armije.

"Sigurno da Češka može da zamisli jaču saradnju u vojnoj oblasti, integraciji jedinica, zajedničke vježbe i iznad svega osiguranje kapaciteta za organizaciju operacija radi podrške zajedničke evropske politike", kaže Sobotka.

On je tokom razgovora sa Merkelovom, projekat nazvao "mogućom zajedničkom evropskom armijom".

Merkelova je u srijuedu tokom posjete Talinu izjavila da ne vidi prepreke za uspostavljanje zajedničkih jedinica sa Estonijom, mada je naglasila da nejednaka veličina armije dvije zemlje može značiti da bi za tako nešto možda bilo neohodno učešće i drugih zemalja.

Antislamski demonstranti protiv Merkel u Pragu, 25. avgust 2016.
Antislamski demonstranti protiv Merkel u Pragu, 25. avgust 2016.


Kancelarka Merkel će se tokom ove sedmice sastati sa 15 šefova evropskih država radi pripreme osnova za samit u Bratislavi 16. septembra s ciljem iznošenja novih planova za evropski blok nakon talasa imigranata i odluke Velike Britanije da izađe iz EU.

Evropske zemlje su započele da izdavaju veće sume novca za vojne troškove zbog sve agresivnijeg ponašanja Rusije i ratova na Bliskom istoku, ali je to o dalje u većini EU država ispod 2 posto BDP na koliko insistiraju NATO članice.

Tokom boravka njemačke kancelarke u Pragu, antislamski demonstranti su održali proteste protiv nje noseći transparente: "Ne želimo islam-isis u našoj Češkoj zemli."

XS
SM
MD
LG