Dostupni linkovi

Glavni turski opozicionar nepovrijeđen u saobraćajnom udesu


Predsjednik turske opozicione Republikanske narodne partije, Kemal Kilicdaroglu
Predsjednik turske opozicione Republikanske narodne partije, Kemal Kilicdaroglu

Konvoj u kojem se nalazio glavni turski opozicioni lider Kemal Kilicdaroglu, predsjednik Republikanske narodne partije (CHP) bio je jedan od sudionika saobraćajne nesreće u kojoj su u direktnom sudaru učestvovali policija i neidentifikovane osobe.

Kako je objavio CNN Turk i NTV, lider stranke koju je osnovao i osnovač moderne Turske države Mustafa Kemal Ataturk, nepovrijeđen je u tom udesu.

Saobraćajna nesreća se dogodila na sjeveroistoku Turske u četvrtak.

Turska je suočena sa serijom bombradovanja i drugih napada u protekoj godini za koje vlasti optužuju islamističke grupe i kurdske militante, što je do maksimuma podiglo tenzije u zemlji posebno u oblastima uz granicu sa Sirijom i Irakom.

Turska je inače u vanrednom stanju zbog neuspješnog pokušaja puča 15. jula. Nakon toga uslijedila je serija hapšenja i otpuštanja sa posla svih koje vlast sumnjiči da su imali veze sa klerikom u egzilu u SAD Fethullahom Gulenom kojeg optužuju za pokušaj puča. Gulen to negira.

Uhapšeno je više od 40.000 ljudi, vojnih lica, sudija, akademika, policijaca i profesora i drugih a više od 80.000 otpušteno iz državnih službi.

XS
SM
MD
LG