Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SDP BiH: Izjave Milanovića o BiH neprihvatljive


Nermin Nikšić, predsjednik BiH

Izjave predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini i njenim narodima potpuno su neprihvatljive i samo dodatno usložnjavaju političku situaciju u BiH, ali i regionu, saopšteno je iz Socijaldemokratske partija (SDP) BiH.

"Kao partija koja baštini principe socijaldemokratije i čvrsto vjeruje u jednakost svih u BiH, poručujemo Milanoviću da čim prije dođe u BiH i pokuša shvatiti njene temeljne vrijednosti različitosti i suživota", stoji u reakciji.

Ovi principi i vrijednosti u BiH su, unatoč ratu i nacionalističkoj politici, koja ih razara duže od 20 godina, ipak opstali. Najmanje što jedan čelnik socijaldemokratske partije može učiniti jeste da u svojim istupima ne dovodi u pitanje vrijednosti na kojima se jedino može graditi normalna država - kaže se u saopštenju SDP-a BiH.

U SDP-u smatraju da je mnogo razloga zbog čega Evropska unija treba preko reda primiti BiH u svoje članstvo, "ali je upravo nacionalistička politika i retorika ta koja ne dopušta uspostavljanje evropskih standarda i ispunjavanje tih uslova".

"Nažalost, ovakvim izjavama Milanović pokazuje da ne razumije BiH i da je dozvolio da stereotipi osmišljeni u kuhinjama nacionalističkih tabora, pored njihove, određuju i njegovu politiku" - naveli su iz SDP-a BiH

Ta stranka očekuje od SDP-a Hrvatske da provodi politiku zaštite temeljnih građanskih vrijednosti, koje se moraju poštovati, kako u Republici Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini, naglašeno je također.

Lider SDP-a i bivši hrvatski premijer Zoran Milanović je na zatvorenom sastanku sa braniteljima u utorak, na kojem je govorio o odnosima sa Srbijom i BiH, a koji je procurio u javnost, rekao da BiH uopšte nije država, već je upotrijebio uvredljiv termin.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG