Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tuzla: Za nagradu 'Meša Selimović' izbor sužen na 5 romana


Mile Stojić, predsjednik žirija za dodjelu nagrade 'Meša Selimović'

Za nagradu "Meša Selimović", koja se dodjeljuje petnaesti put na ovogodišnjim 16. po redu Međunarodnim književnim susretima Cum grano salis u Tuzli, selektori su predložili 17 romana, a žiri je za dodjelu ove nagrade u uži izbor odabrao njih pet.

Kako je potvrdio na pres-konferenciji u Tuzli u četvrtak predsjednik žirija za dodjelu nagrade "Meša Selimović" književnik Mile Stojić, u najuži krug su odabrani romani - Svestislava Basare "Anđeo atentata", Hadžema Hajdarevića "Gdje si ti svih ovih godina", Roberta Perišića "Područje bez signala", Slobodana Šnajdera "Doba Mjedi" te Dragana Velikića "Islednik".

Stojić je rekoa da je tuzlanska književna nagrada afirmirana kao jedna od najznačajnijih nagrada u regiji, te da najvažniji pisci nekad zajedničkog jezika smatraju velikom čašću i prestižom dobiti je.

Ocijenio je da je konkurencija ove godine velika, te da su većina djela napisana visokim književnim standardom i to su imena koja predstavljaju vrhunce produkcije u regiji.

Nagrada će biti uručena 3. septembra u Tuzli u okviru susreta Cum geano salis u Narodnom pozorištu u Tuzli, kada će biti objavljeno i ime dobitnika.

Pored Stojića, članovi žirija za dodjelu nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u 2015. godini na jezičkom govornom prostoru BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije su Filip David, Ivica Đikić, Emir Imamović i Milan Rakovac.

XS
SM
MD
LG