Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kolumbija: Potpisan istorijski mirovni sporazum sa FARK


Pripadnici FARK-a, ilustrativna fotografija

Kolumbijska vlada i pobunjenička grupa FARK potpisali su u Havani istorijski mirovni sporazum, stavljajući tacku na više od pet decenija sukoba, javio je danas BBC.

Obe strane su se dogovorile da rade zajedno na socijalnim problemima, na sprovođenju pravde prema žrtvama sukoba i da izgrade stabilan i trajni mir, dodaje se.

Dogovor je objavljen u kubanskim gradu Havani, gde su pokrenutI mirovni pregovori u novembru 2012. godine.

U sukobima je, prema dosadašnjim procenama, poginulo 220.000 ljudi, dok su milioni morali da napuste svoje domove.

"Kolumbijska vlada i FARK objavljujemo da smo došli do konačnog, potpunog i definitivnog sporazuma", navodi se u zajednickom saopštenju.

Šef kolumbijske delegacije Umberto de la Kale i glavni pregovarac FARK-a Ivan Markes, potpisali su sporazum na ceremoniji u Kubi.

"Postigli smo svoj cilj. Rat je gotov, ali i tu je i novi početak. Ovaj sporazum otvara vrata za još inkluzivnije društvo", rekao je De La Kale.

Dve strane su potpisale bilateralni prekid vatre u junu, čime je otvoren put za konačan dogovor.

"Bio je to težak posao, sa svetlim i teškim trenucima", rekao je Markes i dodao da su svi "radili od srca" te da sada mogu da kažu da njihova zemlja kreće u oporavak.

Američki predsednik Barak Obama pozvao je telefonom predsednika Huana Manuala Santosa kako bi mu čestitao na postignutom sporazumu.

"Predsednik je prepoznao značaj ovog istorijskog događaja koji je došao u kritičnom trenutku. Predstoji dug proces kako bi se u potpunosti sproveo pravedan i trajan mirovni sporazum koji može da unapredi sigurnost i prosperitet za kolumbijski narod", navodi se u saopštenju iz Bele kuće.

Sporazum je usledio nakon četiri godine pregovora koje su u više navrata bili na ivici prekida, piše BBC.

U skladu sa odredbama sporazuma, FARK se odriče oružanih borbi i priključuje pravnim političkim procesima.

"Kada se mir postigne kroz dogovor, nema ni pobednika ni gubitnika. Pobednik je Kolumbija, smrt je izgubila" napisao je na Tvioteru pregovarač FARK-a Rikardo Telez.

"Sledi glasanje građana Kolumbije koje će se održati 2. oktobra, kako bi dogovor bio odobren", najavio je predsednik Santos i dodao da će to biti "najvažniji izbori u njihovim životima".

Bivši predsednik Alvaro Uribe vodi kampanju sa ciljem da dogovor bude odbačen, piše BBC.

XS
SM
MD
LG