Dostupni linkovi

Okončan napad na Američki univerzitet u Kabulu, 12 mrtvih


Napad na Američki univerzitet u Kabulu
Napad na Američki univerzitet u Kabulu

Napad na Američki univerzitet u Kabulu je okončan jutros tako što su specijalne snage ubile dvojicu napadača, a u tom napadu je poginulo 12 ljudi, uključujući sedam studenata, saopštila je danas avganistanska vlada.

Napad je započeo juče oko 18,30 časova po lokalnom vremenu, 16 po srednjeevropskom, velikom eksplozijom za koju zvaničnici navode da je bila detonacija automobila-bombe, a usledila je pucnjava, preneo je Rojters.

Napadači su uspeli da uđu u kompleks Univerziteta, gde se nalazio veliki broj studenata i stranih profesora i drugog nastavničkog osoblja.

Univerzitetski kampus su ubrzo opkolili pripadnici elitnih avganistanskih specijalnih snaga, koji su uspeli da se probiju unutra, a zatim i okončaju napad.

Šef policije u Kabulu Abdul Rahman Rahimi je izjavio da je tokom napada, drugog na Američkom univerzitetu ovog meseca, poginulo sedam studenata, trojica policajaca i dva pripadnika obezbeđenja.

Sporadična razmena vatre se mogla čuti tokom čitave noći, pre nego što je policija, nešto pred zoru, saopštila da je operacija okončana.

"Borbe su gotove, a ubijena su najmanje dva napadača. Trenutno je u toku operacija čišćenja", rekao je za Rojters policajac na licu mesta.

Avganistansko Ministarstvo zdravlja navodi da među povređenima nema stranaca.

Policija je sa Univerziteta evakuisala između 700 i 750 studenata, koji su tokom desetočasovne opsade bili zarobljeni u kompleksu.

XS
SM
MD
LG