Dostupni linkovi

Militanti IDIL-a se povlače prema jugu


Militanti takozvane Islamske države povukli su se iz nekoliko sela oko Džarablusa u Siriji, ustupajući pred ofanzivom koju su poveli sirijski pobunjenici, potpomognuti turskim tenkovima i zračnim udarima koalicije predvodjene SAD. Prema izvorima pobunjenika, već su ušli u Džarablus.

U ranim jutarnjim satima započeta je ofanziva na uporište takozvane Islamske države. Turski predsjednik Tajip Erdogan je kazao kako su „pokrenuli operacije protiv takozvane Islamske države i sirijskih kurdskih boraca na sjeveru Sirije da okončaju napade na svojoj granici“.

Sirijski ministar vanjskih poslova optužio je Tursku za narušavanje suvereniteta, nakon što su Turci jutros rano tenkovima ušli u teritoriju Sirije.

Zvaničnici Kurda osudili su vojnu intervenciju Turske u Siriji kao "flagrantnu agresiju" i upozorili da Ankara ulazi u "kaljugu" nakon što je poslala tenkove i vojnike preko granice u borbu protiv islamista.

Turska neće dozvoliti osnivanje novog kurdskog entiteta u Siriji“, izjavio je turski premijer Binali Jildrim na press konferenciji s američkim potpredsjednikom Joe Bidenom koji je u zvaničnoj posjeti Turskoj.

„Kurdskim će borcima biti uskraćena američka pomoć, ukoliko se ne povuku na istočnu obalu Eufrata“, kazao je Biden.

XS
SM
MD
LG