Dostupni linkovi

Izetbegović traži reakciju Ustavnog suda BiH


Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje ustavnopravnog spora sa Republikom Srpskom zbog odluke o raspisivanju referenduma o Danu entiteta.

Izetbegović od Ustavnog suda traži da odluku Skupštine RS stavi izvan snage, te preduzme aktivnosti kojima će biti anulirani svi potezi zasnovane na toj odluci.

Izetbegović se poziva na nadređenost Ustava BiH svim pravnim aktima entiteta, te odluku ovog suda da 9. januar ne može biti određen za Dan Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da predsjedavajući kolektivnog šefa države ne može sam u ime institucije pokretati pitanja ustavnosti, pa tako ni u slučaju odluke o održavanju referenduma o Danu Republike Srpske.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da spor pred Ustavnim sudom ne može odgoditi referendum.

A entitetski predsjednik Milorad Dodik ponovio je, nakon razgovora s ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovim da neće odustati od referenduma i da će on biti održan 25. septembra.

Ivancov je naveo da je Ruska Federacija saglasna da narod Republike Srpske ima pravo na referendumu iskazati svoj stav.

XS
SM
MD
LG