Dostupni linkovi

Folksvagen riješio spor sa dobavljačima, proizvodnja se nastavlja


Pogon Folksvagena u Njemačkoj
Pogon Folksvagena u Njemačkoj

"Folksvagen" i dva dobavljača automobilskih dijelova riješili su danas spor u vezi sa ugovorom o saradnji, zbog kojeg je bila obustavljena proizvodnja nekoliko modela, uključujući "Golf".

Poslije pregovora koji su trajali više od 20 časova, "Folksvagen" je saopštio da je riješio spor sa kompanijama "Kartrim" i "ES automobilgus", koje prave sjedišta, odnosno dijelove za mjenjače i u vlasništvu su sarajevske Prevent grupacije.

Nije saopšteno više detalja, a dobavljači su potvrdili da je postignut dogovor.

Ovaj spor ugrozio je profit "Folksvagena" poslije prošlogodišnjeg skandala u vezi sa emisijama dizelskih motora.

Dobavljači su tražili nadoknadu zbog izgubljenog prihoda od nekoliko desetina miliona evra nakon što je "Folksvagen" otkazao ugovore o saradnji sa ovim firmama.

Spor je pogodio oko 28.000 radnika u šest "Folksvagenovih" fabrika u Njemačkoj, kada je obustavljena proizvodnja "Golfa" i "Pasata", kao i sklapanje motora, mjenjača i sistema za emisije gasova.

"Folksvagen" je saopštio da su dobavljači pristali da ponovo pokrenu isporuke dijelova i da će pogođene fabrike postepeno nastaviti proizvodnju.

Suočen sa troškovima od nekoliko milijardi evra usljed skandala sa emisijama gasova, "Folksvagen" je najavio da će tražiti smanjenje cijena od svojih dobavljača.

Folksvagen je poznat kao kompanija koja koristi svoju kupovnu moć da isposluje povoljne ugovore, ali je Prevent prvi dostavljač koji je uzvratio obustavljanjem dostave, što je iznenadilo i poznavaoce prilika u autoindustriji, piše Blumberg.

XS
SM
MD
LG