Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Devenport osudio napad na Bobana Stojanovića


Majkl Devenport

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport osudio je napad na gej aktivistu i organizatora Parade ponosa Bobana Stojanovića, koji se dogodio u centru Beograda.

"Osudujem brutalan napad na B. Stojanovića u centru Beograda, bitno je da nadležni organi hitno ispitaju slučaj i da se napadači privedu pravdi", napisao je Devenport na tviteru.

Gej aktivista i organizator Parade ponosa Boban Stojanović napadnut je u ponedeljak u centru Beograda, saopštila je organizacija "Parada ponosa Beograd".

Kako je navedeno, Stojanović je razgovarao telefonom kada je jedan od napadača počeo da dobacuje: "Evo ga peder!" da bi mu nakon toga zadao snažan udarac u predelu nadlaktice i nastavio da mu se unosi u lice uz prozivanje Stojanovića na osnovu seksualne orijentacije.

Stojanović je uspeo da se odmakne od napadača koji su nastavili da ga ponižavajućim tonom, pred gradjanima koji su se tu zateklli, nazivaju "pederom".

"Kao i posle svakog napada, osećam se uplašeno i ljuto. Ovo nije prvi napad koji doživljavam i prvo što mi padne na pamet nakon toga je – moglo je i gore. To nije u redu. Siguran sam da sam ja danas samo jedan od nekoliko LGBT osoba koje su u Srbiji napadnute", rekao je Stojanović, a prenosi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG