Dostupni linkovi

UN upozorava na moguću katastrofu u Alepu


Alepo, 18. avgust 2016.
Alepo, 18. avgust 2016.

Podsekretar UN za humanitarna pitanja Stiven O'Brajan pozvao je danas suprotstavljene strane u Alepu da dogovore dvodnevnu "pauzu" čime bi bilo omogućeno dostavljanje pomoći, upozoravajući da u suprotnom postoji opasnost da se dogodi "humanitarna katastrofa bez premca tokom petogodišnjeg krvoprolića" u Siriji.

Obraćajući se Savetu bezbednosti UN, O'Brajan je rekao da se u Alepu svakodnevno sprovode vazdušni udari, da je u ponedeljak izvedeno desetak novih napada, dodajući da je to područje postalo "vrhunac užasa" u "najvećoj krizi našeg vremena".

O'Brajan je rekao da su UN u avgustu zatražile da dostave pomoć za skoro milion ljudi u oblastima koja su pod opsadom ili su nepristupačna, ali da je sirijska vlada odobrila manje od 50 odsto zahteva, odbijajući pomoć za područja koja drže pobunjenici.

Rusija, saveznik sirijskog predsednika Bašara Asada, saopštila je prethodno da je spremna da podrži uspostavljanje 48-časovnog prekida vatre u Alepu, čime bi bilo omogućeno da konvoji koji prenose pomoć prodju kroz delove grada koji su pod kontrolom vlade, ali i delove grada koje kontrolišu pobunjenici.

O'Brajan je pozdravio saopštenje Rusije, ali je rekao da je "potreban dogovor svih strana" kojim bi to bilo omogućeno.

XS
SM
MD
LG