Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Inzko: U utorak sjednica Vijeća za provedbu mira o Danu RS


Sjednica Vijeća za provedbu mira, Sarajevo, 2014.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko (Incko) izjavio je da će u utorak biti održana sjednica Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH, na kojoj će se razmatrati odluka Narodne skupštine Republike Srpske da se 25. septembra održi referendum o 9. januaru kao Danu Republike.

"U ponedjeljak imamo neke sastanke sa članicama PIC-a. Neki su tražili te sastanke da se dobro pripremimo za utorak i vidjet ćemo šta će biti na toj sjednici", rekao je Inzko za banjalučku Alternativnu televiziju.

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) ranije je saopštila da je referendum protiv Dejtonskog sporazuma i da gura RS u izolaciju.

Protiv referenduma o Danu RS oglasile su se i ambasade SAD i Velike Britanije u BiH, ističući da bi održavanje referenduma bilo antidejtonski i antiustavni čin, dok je ambasada Rusije podržala održavanje referenduma.

Međunarodni supervizor za Brčko distrikt Bruce Berton već je zabranio održavanje referenduma o Danu Republike Srpske na području Distrikta za građane koji imaju entitetsko državljanstvo Republike Srpske, obrazložovši da je visoki predstavnik Valentin Incko "jasno rekao" da je odluka o referendumu neustavna i suprotna odluci Ustavnog suda BiH.

Opozicija u RS se nije usprotivila referendumu, ali je protiv toga da se on održi samo sedam dana prije lokalnih izbora zakazanih za 2. oktobra.

XS
SM
MD
LG