Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kovač: Hrvatska će Srbiji uvesti protivmere


Miro Kovač

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je danas da Srbija nikada neće postati članica Evropske unije i da će joj Hrvatska uvesti protivmere zbog progona branitelja nakon što je na graničnom prelazu sa Srbijom uhapšen hrvatski državljanin Zdravko Hlobik pošto srpske vlasti tragaju za njegovim imenjakom kojeg terete za terorizam za vreme Domovinskog rata, prenela je agencija Hina.

"Ovakvo ponašanje, ovakvo zastrašivanje, ovakve provokacije više nećemo trpeti. I na ovaj način Srbija nikada, ponavljam nikada neće u Evropsku uniju. I Hrvatska je spremna na protivmere", rekao je Kovač u izjavi za novinare nedaleko Mostara gde prisustvuje obeležavanju Evropskog dana sećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Osječanina Zdravka Hlobika (54) srpske vlasti su u četvrtak uhapsile na graničnom prelazu Bogojevo zamenivši ga za njegovog imenjaka Zdravka Hlobika iz Jelisavca kojeg u Srbiji terete za terorizam za vreme Domovinskog rata, objavio je Glas Slavonije.

Hina prenosi da je Kovač zatražio od srpskih vlasti da prestanu sa skrivanjem pravosudnih spisa i da vlastima u Zagrebu dostave podatke o hrvatskim braniteljima koji su u Srbiji osumnjičeni ili optuženi, i zbog kojih je u Srbiji raspisana poternica ili kojima je u Srbiji suđeno u odsutnosti.

On je pojasnio da se u slučaju hrvatskog državljanina Zdravka Hlobika radilo o zameni identiteta, i da mu je hrvatski generalni konzul pomogao da dođe do hrvatske granice.

XS
SM
MD
LG