Dostupni linkovi

Ivanić: Izetbegović ne može spriječiti referendum u RS-u


Mladen Ivanić (d) i Bakir Izetbegović
Mladen Ivanić (d) i Bakir Izetbegović

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić poručio je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da mu je pametnije da se ne bavi 9. januarom i da je to ključni praznik u Republici Srpskoj, ali je i predložio pitanje koje će se postaviti građanima na referendumskom listiću.

Ivanić je istakao da Izetbegović nema način ni elemente da spriječi održavanje referenduma.

"Izetbegović je pokrenuo sve ovo svojom apelacijom. Godinama je 9. januar slavljen i nikome nije pravio problem. To što je on ovu apelaciju pokrenuo nema veze sa 9. januarom. Njegova želja je da pokaže kako je on moćan i da može odlučivati u Republici Srpskoj", rekao je Ivanić novinarima u Trebinju.

On je dodao da bi Izetbegoviću bilo daleko pametnije da to nije pokrenuo i da nije "izazivao ovaj datum".

Ivanić smatra da je glavni prigovor međunarodnih institucija u vezi sa referendumom plod ogromnih pritisaka bošnjačkih partija.

"Ja imam rješenje za tu situaciju. Predlažem da pitanje bude: Da li ste za to da 9. januar bude Dan državnosti Republike Srpske? To nema veze sa odlukom Ustavnog suda, a iz okvira je nadležnosti Republike Srpske. Neki bi rekli da je to protivustavno, jer Republika Srpska nije država, ali niko nije ni rekao Dan države nego državnosti", istakao je Ivanić.

On je ocijenio da je besmisleno sve ovo što se događa oko referenduma - tenzije koje se dižu i strah zbog nekih budućih referenduma, te da ne bi bilo pametno preduzimati nikakve mjere.

"Iz načina na koji komuniciraju međunarodne institucije stiče se utisak da će oni ići ka nekoj vrsti zabrane ili pokušaja osporavanja. Mislim da je to greška i prije svega podrška Miloradu Dodiku, jer će on toga napraviti političku priču, a u suštini neće se dobiti ništa takvom zabranom", smatra Ivanić.

On kaže da sa referendumom ne smije igrati - ako je jednom zakazan, on se mora i održati.

Što se tiče bezbjednosne situacije u BiH, Ivanić ističe da je neviđena retorika prema Republici Srpskoj koju su pokrenuli bošnjački političari posljednjih dana, posebno političari iz SDA.

"Mislim da je to najveća bezbjednosna opasnost. Oni moraju da shvate da Republiku Srpsku ne mogu i nikada neće osporiti i da im je to sve uzaludan napor", poručio je Ivanić.

XS
SM
MD
LG