Dostupni linkovi

Supervizor za Brčko nije dao saglasnost za održavanje referenduma


Distrikt Brčko, ilustracija
Distrikt Brčko, ilustracija

Supervizor za Brčko distrikt Brus Berton nije dao saglasnost za održavanje referenduma o 9. januaru - Danu Republike Srpske u distriktu za građane koji imaju državljanstvo RS.

Berton je u petak odgovorio na pismo gradonačelnika Brčkog Ante Domića kojim je tražena saglasnost supervizora, saopšteno je iz OHR-a.

"Visoki predstavnik je jasno rekao da je odluka o održavanju referenduma u vezi sa danom Republike Srpske neustavna i da je suprotna odluci Ustavnog suda BiH. Ja sam stoga odlučio da ne dam svoju saglasnost za održavanje referenduma Republike Srpske na teritoriji Brčko distrikta", naveo je Berton u odgovoru Domiću.

U saopštenju se navodi da nalog supervizora, donesen 2007. godine, propisuje da se referendumi na teritoriji Brčko distrikta mogu održavati isključivo uz prethodnu saglasnost supervizora za Brčko u pisanoj formi, te da se sprovode isključivo pod uslovima koje odobri supervizor za Brčko distrikt.

Svrha ove mjere je da se obezbijedi da su referendumi koji se održavaju u Distriktu u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima, a posebno sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH, saopšteno je OHR-a

XS
SM
MD
LG