Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ukrajina objavila detalje o isplatama šefu Trumpovog štaba


Paul Manafort, šef izborne kampanje Donalda Trumpa

Ukrajinski antikorupcijski biro objavio je dokumenta koji pokazuju da je šef izbornog štaba predsjedničkog kandidata republikanaca Donalda Trumpa krajnji korisnik 12,7 miliona dolara.

Agencija Associated press objavila je ove sedmice da je šef Trumpovog štaba Paul Manafort pomagao nekadašnjoj vladajućoj ukrajinskoj Partiji regiona da tajno prebaci 2,2 miliona dolara za dvije lobističkle firme u Vašingtonu, što je Manafort kasnije demantovao.

Ukrajinski Nacionalni atikorupcijski biro, koji je osnovan 2014., ispituje crne fondove proruske Partije regiona koji su korišćeni u razne namjene.

Ta služba je danas objavila 19 strana zapisa u kojima se nalazi 22 unosa u kojima je Manafort naveden kao konačni korisnik fondova u ukupnom iznosu od 12,7 miliona dolara, ali i navela da se ne može dokazati da je Manafort zaista primio taj novac pošto su se drugi ljudi, među kojima i istaknuti poslanik Partije regiona, potpisivali umjesto njega.

Među rukom zapisanim navodima su unosi poput "plaćanja za Manafortove usluge" ili "ugovorna isplata za Manaforta".

Manafort i njegov zamenik Rick Getes su radili za Partiju regiona nekadašenjg predsjednika Vikotra Janukoviča koji je svrgnut poslije protesta 2014. godine.

E-mailovi u koje je imao uvid AP pokazuju da je kompanija, na čijem je čelu bio Manafort, direktno upravljala lobističkom operacijom u Vašingtonu za bivšu ukrajinsku vladaću partiju, kako bi se američko javno mnjenje okrenuo u korist tadašnje proruske vlade u Kijevu.

Lobiranje je imalo za cilj pozitivno izvještavanje o ukrajinskim zvaničnicima u The New York Times, The Wall Street Journal i AP-u, kao i da se podriju simpatije Amerikanaca prema uhapšenoj liderki ukrajinske opozicije Juliji Timošenko.

XS
SM
MD
LG