Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Kanu privedeno 10 žena zbog nošenja burkinija


Ilustracija

Policija u francuskom ljetovalištu Kanu privela je deset muslimanki u posljednje tri sedmice, od kada je uvedena zabrana burkinija (odjeće za kupanje kojom se pokrivaju žene), rekli su zvaničnici.

Kan je jedan od tri grada koji je zabranio tu odjeću nakon islamističkog napada u obližnjoj Nici, u kojem je 14. jula ubijeno 85 ljudi.

Zvaničnici tvrde da je nošenje burkinija u suprotnosti za francuskim zakonima o sekularizmu.Četiri žene kažnjene su novčano sa po 38 eura, a šest je napustilo plažu.

Muslimanske grupe kažu da je zabrana neustavna i islamofobična te da će voditi podjelama u društvu.

Najviši francuski upravni sud donijeće odluku narednih dana o legalnosti zabrane burkinija.

U intervjuu za dnevnik la Provence premijer Manuel Valls podržao je lokalne zabrane, ali je rekao da ne vidi potrebu za zakonom na nivou države.

Ministar za prava žena, takođe, je podržao zabranu nošenja burkinija.

Francuska je u vanrednom stanju još od prošlogodišnjih terorističkih napada na Pariz, kada je 13. novembra ubijeno 130 ljudi, a ljetos 14. jula na Dan Bastilje, jedan islamistički militant kamionom koji se zabio u masu ubio 85 ljudi u Kanu.

Zabrana nošenja burkinija, izvedenice od termina burka i bikini, stupila je na snagu 28.jula. Portparolka gradskog vijeća u Kanu je rekla da policija ne može natjerati žene da napuste plažu zbog nošenja burkinija, i da jedna osoba može biti kažnjena novčano samo jednom dnevno.

Zabrana nošenja burkinija u Kanu biće okončana 31. avgusta.

"Nakon napada, atmosfera je veoma napeta i na nošenje burkinija se gleda kao na razmteljivo ponašanje koje ugrožava javni red, i to je razlog zbog kojeg smo preduzeli mjere" rekla je predstavnica gradskih vlasti.

Zvaničnici Kana kažu da se nošenje burkinija na plažama u tom gradu prvi put pojavilo prošle godine i da od tada raste broj žena koje nose tu odjeću za kupanje.

Abdalah Zekri, predsjednik Nacionalne opservatorije protiv islamofobije rekao je za TV BFM da neki političari u Francuskoj koriste debatu o burkiniju za stigmatizaciju islama

"Užasno je vidjeti da premijer potpiruje vatru umjesto da je gasi" rekao je Zekri.

Vlasti susjedne Italije kažu da neće pribjeći francuskom rješenju jer se plaše da bi zabrana mogla biti protumačena kao provokacija i čak isprovocirati napade.

"Ne izgleda mi da se francuski model pokazao kao efikasan" rekao je Corrierre della Sera, ministar unutrašnjih poslova Italije, Angelino Alfano.

XS
SM
MD
LG