Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lunaček: Obezbijediti slobodne izbore u Crnoj Gori


Ulrike Lunaček, potpredsjednica Evropskog parlamenta

Crnogorske vlasti moraju da obezbijede slobodne i demokratske izbore i Evropski parlament (EP) će nastaviti pomno da prati taj process, poručila potpredsjednica EP, Ulrike Lunaček.

Austrijska poslanica iz Partije zelenih, koja je jedna od aktivnijih u EP kada je u pitanju integracija zapadnobalkanskih zemalja u Evropsku uniju (EU), smatra da je otvaranje Vlade za reforme i uključenost opozicionih partija spriječilo političku krizu u Crnoj Gori.

Ona je navela da vidi i pozitivne pomake u funkcionisanju Vlade izbornog povjerenja u susret oktobarskim izborima.

“Vlada ne samo da uključuje opozicione stranke, već i pokazuje napredak u procesu pripreme za izbore kroz inicijativu novog ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića, iz opozicije, da zavede red u biračkom spisku”, kazala je Lunaček za Pobjedu.

Na pitanje kako ocjenjuje napredak Crne Gore u evropskim integracijama, ona je kazala da pored mnogih pozitivnih stvari u državi, glavni problem ostaje korupcija.

“Ona je veoma raširena, političke elite su duboko umiješane ali i strani investitori, takođe i oni iz EU zemalja poput Italije, Mađarske i Njemačke. Žarišta korupcije su procesi privatizacija državnih preduzeća u aluminijumskom, telekomunikacionom i energetskom sektoru i u oblasti finansiranja političkih partija”, rekla je Lunaček.

XS
SM
MD
LG