Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Usaglašen mehanizam koordinacije u BiH


Press konfrencija u Sarajevu nakon postognutog dogovora 17. avgust 2016.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović, na sastanku sa entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Željkom Cvijanović u Sarajevu usaglasili su mehanizam koordinacije.

Zvizdić je istaknuo da je mehanizam koordinacije finaliziran i “on će u idućoj sedmici na razini vlada biti i usvojen u istom tekstu”.

Mehanizam koordinacije ne može biti funkcionalan dok ga zvanično ne potvrdi Vijeće ministara BiH, a HDZ je imao mogućnost da u toj instituciji blokira donošenje bilo kakve odluke, jer prema zakonskim propisima odluku moraju podržati najmanje dva člana Vijeća ministara BiH.

Ranije su predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik su na sastanku u Istočnom Sarajevu postigli dogovor o mehanizmu koordinacije koji je jedan od ključnih uslova da bi bh. aplikacija za članstvo u EU bila kredibilna.

S dogovorom se nije saglasio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je informisao evropske funkcionere kako je dogovor predstavnika Bošnjaka i Srba o mehanizmu koordinacije bez uključivanja predstavnika Hrvata neprimjeren.

XS
SM
MD
LG