Dostupni linkovi

Vanredna vijest

The New York Times: Clinton ubjedljivo vodi ispred Trumpa


Hillary Clinton

Kandidatkinja demokrata na predsjedničkim izborima u SAD Hillary Clinton drži veliku prednost u predsjedničkoj trci ispred kandidata republikanaca Donalda Trumpa u nacionalnim anketama koje pokazuju da ona vodi u ključnim saveznim državama, piše američki dnevnik The New York Times. Dodaje se da bi njeno vođstvo moglo pasti sedam do osam procenata narednih sedmica, ali se ne očekuju veliki padovi.

Ni jedan kandidat u modernoj istoriji koji je tako dugo zaostajao nakon konvencija nije postao predsjednik, piše list u analizi predsjedničkih izbora i konstatuje da je predsjednička trka praktično završena.

Procenjuje se da Hillary Clinton ima 88 posto šanse za pobjedu.

Ukoliko zaista pobijedi, analitičari će upravo ove dane spominjati kao momenat u kojem je odnijela pobedu nad Trumpom.

"Ako izgubi, o događajima iz iduća dva meseca raspravlja će se još godinama", piše NYT.

Bilo bi neozbiljno reći, dodaje list, da je trka završena, ali Clinton zaista uvjerljivo vodi. Analize i istraživanja Galupa pokazuju da se skok nakon konvencija već davno stabilizovao. I Donald Trump i Hillary Clinton imaju naklonost glasača kakvu su imali prije konvencija.

Prednost Clinton pokazala se trajnom, dolazi iz država koje se priklanjaju demokratskoj opciji pa se ne čini vjerovatnim da će se prikloniti Trumpu.

Posljednje ankete pokazuju da Clinton podržava 90 odsto simpatizera Bernie Sandersa i 90 odsto svih pripadnika Demokratske stranke.

Tramp, sa druge strane, ne može da se pohvali podrškom republikanaca. Osim birača, ni republikanski političari nisu oduševljeni Trumpom.

Zbog loših rezultata u anketama, oni neodlučni još lakše će odustati od glasanja za njega. Ako Trump ne može da ujedini svoje glasače, moguće je da Clinton pobijedi ogromnom većinom.

XS
SM
MD
LG