Dostupni linkovi

Vulin: Zašto je problem da Srbi u Vukovaru pišu ćirilicom


Aleksandar Vulin, ministar za rad i socijalna pitanja u Vladi Srbije
Aleksandar Vulin, ministar za rad i socijalna pitanja u Vladi Srbije

Ministar za rad i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin pozvao je u sredu hrvatske zvaničnike da omoguće Srbima u Vukovaru upotrebu ćiriličnog pisma umesto što, kako je rekao, pokušavaju da nađu razloge da to spreče.

"Ne razumem zašto je problem da Srbi u Vukovaru pišu ćirilicom, zašto je problem da bilo koji Hrvat piše latinicom, zašto je problem da bilo ko od Srba piše ćirilicom i latinicom", rekao je Vulin novinarima u Beogradu.

Ministar unutrašnjih poslova u tehničkoj vladi Hrvatske Vlaho Orepić je ranije izjavio da u Vukovaru neće biti osnova za postavljanje tabli na ćiriličnom pismu, nakon brisanja navodnih "lažnih prebivališta" Srba.

Vulin je kritikovao taj stav zapitavši zašto se hrvatski zvaničnici "ne potrude da sprovedu zakon umesto što pokušavaju da nađu zakonsko rešenje da Srbi ne pišu ćirilicom".

On je rekao i da svaki srpski ministar ima obavezu da brine o položaju Srba u Hrvatskoj, dodavši da još čeka odgovor odlazećeg šefa hrvatske diplomatije Mira Kovača da li je ili nije nedavno u Kninu spaljena srpska zastava i da li su ustaše marširale.

Vulin je danas položio venac na spomenik obešenim rodoljubima na trgu Terazije, povodom 75 godina od tog zločina u Drugom svetskom ratu.

XS
SM
MD
LG