Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kina: Za proneveru sedam milijardi evra optuženo 26 osoba


Kineski juani

Kinesko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv 26 osoba povezanih sa finansijskom kompanijom koja je proneverila sedam milijardi evra, prenela je danas državna agencija Nova Kina.

Vlasti su sprovele detaljnu istragu poslovanja kompanije Ezubao, a za prevaru je optuženo 11 osoba, među kojima i predsednik i generalna direktorka korporacije Jučeng, majke-firme društva, navodi se na zvaničnom sajtu tužilaštva u Pekingu.

Drugih 14 osoba optuženo je da je ilegalno pribavljalo novac od investitora, naveo je isti izvor.

U televizijskom prenosu saslušanja u februaru, koje su neke organizacije za zaštitu ljudskih prava ocenile kao kršenje prava na pravično suđenje, generalna direktorka firme Ezubao Džang Min rekla je da ta kompanija posluje po "sistemu Ponci", nazvanom po italijanskoj grupaciji koja je početkom prošlog veka utemeljila tu poslovnu metodu.

Sistem Ponci zasnovan je na isplaćivanju visokih kamata iz ulaganja novih investitora. Ezubao je izvršio proneveru privlačeći investitore lažnim projektima i koristeći novac novih klijenata za kreditiranje starih, saopštila je policija, a preneli državni kineski mediji.

Ta afera razljutila je investitore, a prevare te vrste nisu retkost u Kini.

Kineska policija uhapsila je u maju 35 rukovodilaca i zaposlenih kompanije "Džongdžin aset menadžment" (Zhongjin Asset Management), koja je od 25.000 investitora nelegalno pribavila 700 miliona evra.

XS
SM
MD
LG