Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tahiri: Srpska delegacija neozbiljna u dijalogu


Edita Tahiri

Tokom jučerašnjeg sastanka u Briselu o pozivnom broju za Kosovo bilo je napretka o otvorenim pitanjima tehničkog karaktera, ali je srpska strana vršila napore da ponovo otvori sporazum o telekomu čemu se kosovska delegacija kategorično uzprotivila, saopštila je Edita Tahiri, ministarka za dijalog.

Sastanak koji je trajao 20 sati nije doneo konačno rešenje za dobijanje pozivnog broja.

“I pored angažovanja delegacije Vlade Kosova i delegacije EU da se ovo pitanje konačno okonča na ovom sastanku, i pored velikog napretka postignutih na dva poslednja sastanka, srpska strana nije izrazila spremnost da okonča ovaj proces”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je kosovska delegacija branila stav da se sporazum o telekomu zasniva na zakonima i telekomunikacionom regulatornom okviru Kosova, dok se srpska delegacija trudila da, iako je potpisnik sporazuma, pojedini delovi sporazuma budu van zakona Kosova.

“Za razliku od prethodne runde pregovora kada je postignuta saglasnost o uklanjanju barikade i kada je srpska strana bila konstruktivnija, ovaj put ona je bila neozbiljna, s vremena na vreme konfuzna i nekoordinisana, što je za nas značilo da ili nije bila spremna ili nije bila dovoljno upoznata o oblasti o kojoj pregovaraju”, dodaje se u saopštenju.

Ističe se i da je ova runda razgovora bila samo o pozivnom broju, ali ne i o Zajednici opština sa srpskom većinom, kao što je prethodno izjavio Marko Đurić, srpski pregovarač.

XS
SM
MD
LG