Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nova Vlada Srbije prihvatila mjere MMF-a


Nova Vlada Srbije usvojila je u ponedjeljak Pismo o namerama kojim se prihvataju revidirani ciljevi i mere ekonomske politike za period 2016-2017. godine, dogovoreni s Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) u okviru četvrte i pete revizije aranžmana iz predostrožnosti, kao i o Memorandumu o ekomomskoj i finansijskoj politici.

"Srbija se ovim dokumentom obavezala da ostaje posvećena sprovodjenju mera predvidjenih aranžmanom s MMF-om. U njemu je opisan dosadašnji napredak i dat pregled ekonomskih mera koje predstoje", saopšteno je posle sednice vlade.

Istaknuto je da je Srbija uspešno realizovala i premašila dosadašnje ciljeve u vezi s fiskalnim deficitom i primarnim tekućim rashodima, ostvarila znatan napredak u reševanju pitanja strateških važnih državnih preduzeća i smanjila fiskalne neravnoteže.

Najavljeno je da će Izvršni bord direktora MMF-a 30. avgusta doneti zaključak četvrte i pete revizije koja je završena tokom poslednje posete misije MMF-a Beogradu.

MMF je sa Srbijom februara 2015. godine sklopio trogodišnji aranžman iz predostrožnosti u vrednosti 1,2 milijarde evra. Srbija se obavezala da će smanjiti fiskalni deficit, reformisati javni sektor i restrukturirati javna preduzeća.

XS
SM
MD
LG