Dostupni linkovi

Vanredna vijest

De Mistura: Nema vojnog rješenja za Siriju


Aleppo, 6. august 2016.

Dok borbe nastavljaju da bjesne u ratom razdiranoj Siriji, specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan De Mistura upozorio je u četvrtak da je militarizacija aktuelnog sukoba neodrživa ukoliko se želi postići mirno rješenje među zaraćenim frakcijama.

"Nikakvo održivo vojno rješenje nije moguće u Aleppu ili bilo gdje u Siriji", izjavio je De Mistira nakon redovnog sedmičnog sastanka radne grupe za humanitarnu pomoć u Ženevi.

Njegova izjava došla je u jeku sukoba između frakcija koje se bore da preuzmu kontrolu nad strateški i simbolički važnog Aleppa, svojevremeno najvećeg sirijskog grada.

Mještani blokirani u istočnim i zapadnim djelovima ratom razdiranog grada u sjevernoj Siriji posebno su teško pogođeni nestašicama hrane i lijekova. Nestašice vode i struje dodatno su pogoršale tešku situaciju na terenu.

Humanitarne grupe nisu u stanju da provode ključne operacije pomoći zbog intenziviranih sukoba. Rusija je obećala da će provesti trosatno dnevno primirje kako bi omogućila dostavu humanitarne pomoći očajnim ljudima u gradu.

"Prije svega, UN nisu konsultovane. Drugo, tri sarta nije dovoljno", izjavio je De Mistura, dodajući da Rusi izgledaju otvoreni za diskusije o poboljšanju inicijative.

UN su pozvale na 48-satno primirje kako bi se udovoljilo urgentnim potrebama dva miliona ljudi koji žive u Aleppu.

XS
SM
MD
LG