Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ukrajinska vojska u stanju najviše pripravnosti kod Krima


Ukrajina, Ilustracija

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je kako je naredio svim vojnim jedinicama u blizini Krima i u istočnoj regiji Donbas stanje najviše pripravnosti nakon što je Rusija optužila Kijev za upad u Krim.

U odvojenoj izjavi, glasnogovornik ukrajinske vojske rekao je kako Ukrajina od srijede održava ranije isplanirane vojne vježbe u južnoj Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je optužio Kijev da koristi terorističke taktike kako bi isprovocirao novi sukob i destabilizirao Krim, regiju koju je Moskva anektirala 2014. godine. Ukrajina odbacuje ove optužbe, nazivajući ih ciničnim izgovorom za nove vojne prijetnje Ukrajini, navodi Hina.

Moskva je u srijedu objavila da je spriječila grupu naoružanih sabotera koji su podvodnim putem htjeli ući na Krim. Ruske novine Kommersant u četvrtak su citirale izjavu neimenovanih sigurnosnih izvora da je uhapšena grupa planirala napade na Krim kako bi uništila tamošnju turističku industriju.

Izvori dodaju kako je dvoje od sedam sabotera ubijeno, a ostali su pritvoreni. Većina njih bili su stanovnici Krima, a neki su imali i ruske pasoše. Navodno su planirali niz bombaških napada na turističke tačke na Krimu, te da im je cilj bio proširiti paniku, a ne ubiti nekoga.

Ruska mornarica planira održati vježbe u Crnom moru u kojima bi radila na odbijanju podvodnih napada, objavile su ruske novinske agencije u četvrtak, citirajući ministra odbrane.

XS
SM
MD
LG