Dostupni linkovi

Šest zapadnih zemalja traži vraćanje naftnih postrojenja libijskoj jedinstvenoj vladi


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Šest zapadnih zemalja zatražilo je zajedničkom deklaracijom da sva naftna postrojenja u Libiji "bezuslovno i neodložno" ponovo budu stavljena pod kontrolu vlade nacionalnog jedinstva (GNA).

Vlade Nemačke, Španije, SAD, Francuske, Italije i Velike Britanije zahtevaju da vlada nacionalnog jedinstva "bezuslovno, bezrezervno i bez odlaganja" preuzme kontrolu nad svim naftnim postrojenjima u Libiji, navodi se u deklaraciji.

Te zemlje pozvale su sve strane u sukobu "da se uzdrže od akata nasilja, koji bi mogli da ugroze ili oštete libijsku energetsku infrastrukturu".

Potpisnice deklaracije izrazile su i zabrinutost zbog pojačanih tenzija u blizini Zuejtine, jednog od najvažnijih postrojenja na istočnoj obali Libije, oko 100 kilometara jugozapadno od grada Bengazija.

Snage lojalne generalu Halifi Haftaru, glavni protivnici GNA sa sedištem na istoku zemlje, zapretile su da će intervenisati u Zuejtini, koju trenutno kontrolišu suparničke Garde za zaštitu naftnih postrojenja.

GNA je najavila da će ponovo preuzeti kontrolu nad izvozom nafte, mesecima obustavljenom zbog političke krize i napada militanata, čemu se protive paralelne institucije na istoku Libije.

Garde za zaštitu naftnih postrojenja, koje kontrolišu naftna postrojenja od pada bivšeg vođe Moamera Gadafija 2011. godine, saopštile su da će se suprotstaviti pretnjama Haftarovih snaga da će napasti naftne platforme pod upravom vlade u Tripoliju.

Libijska Nacionalna naftna kompanija, zabrinuta zbog rastućih tenzija, onemogućila je u nedelju obema stranama u sukobu eksploataciju nafte, kako bi se sprečilo oštećenje postrojenja eventualnom upotrebom eksploziva.

Nemačka, Španija, SAD, Francuska, Italija i Velika Britanija podržale su GNA u naporima za nalaženje mirnog rešenja nesuglasica oko izvoza energenata iz Libije, navodeći da je "u interesu libijskog naroda da podrži jedinstvenu vladu u nastojanju da obezbedi energetsko snabdevanje za celu zemlju".

XS
SM
MD
LG