Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nemačka: Dobrodošlo otopljavanje odnosa Rusije i Turske


Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

Koordinator nemačke vlade za odnose sa Rusijom Gernot Erler izjavio je da pozdravlja otopljavanje odnosa Turske i Rusije, dodajući da Nemačka ne vidi opasnost da se Turska udalji od NATO-a.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastaće se sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu i to će biti prvi sastanak dvojice lidera od novembra prošle godine kada je turska avijacija oborila ruski vojni avion iznad tursko-sirijske granice što je dovelo do pogoršanja odnosa dve zemlje.

Erler je rekao da postoji "interes Evrope da se okonča ledeno doba između Turske i Rusije", jer to takodje ometa napredak u rešenju konflikta u Siriji i na Kavkazu.

Približavanje Turske i Rusije dolazi pošto su zategnutu odnosi Ankare i Zapada posle neuspelog vojnog udara u Turskoj.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je međutim rekao da ne očekuje da tursko-ruski odnosi postanu "tako bliski da bi Rusija mogla da ponudi alternativu bezbednosnom partnerstvu NATO-a".

Tenzije između Rusije i Turske stišale su se početkom jula kada je Erdogan uputio Putinu pismo izvinjenja zbog obaranja aviona i pogibije ruskog pilota. Rusija je uputila i podršku turskoj vladi posle pokušaja državnog udara 15. jula u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG