Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sutra odluka o sednici Skupštine Kosova o demarkaciji sa Crnom Gorom


Skupština Kosova, Priština

Parlamentarna komisija Skupštine Kosova za spoljne poslove sutra će na sednici razmatrati predlog Zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, dok će Predsedništvo Skupštine sutra odlučivati o datumu održavanja sednice Skupštine na čijem dnevnom redu će biti demarkacija.

Kako javljaju prištinski mediji, predlog Zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji krajem prošle nedelje kosovska Vlada je prosledila Skupštini u dalju proceduru i on je već podeljen poslanicima Skupštine Kosova.

Sporazum o demarkaciji i Sporazum o Zajednici srpskih opština od septembra prošle godine izazvali su veliko negodovanje i neslaganja među poslanicima opozicije, koja je sprečavala skupštinske sednice bacanjem suzavca i drugih sredstava, dok su se u poslednje vreme opoziciji pridružili i neki od poslanika vladajuće koalicije.

Po sadašnjim procenama koaliciji nedostaje najmanje pet glasova da zakon dobije dvotrećinsku većinu, koja je potrebna za ratifikaciju međunarodnih sporazuma.

U Skupštini Kosova prošle nedelje održana je naučno-stručna konferencija o demarkaciji s ciljem približavanja stavova, međutim ona je samo još više produbila neslaganja oko pitanja demarkacije.

XS
SM
MD
LG