Dostupni linkovi

Uhapšen rođak jednog od napadača na ‘Šarli Ebdo’


Ilustracija
Ilustracija

Rođak jednog od džihadista koji su počinili masakr u redakciji satiričnog magazina “Šarli Ebdo”, uhapšen je u Turskoj na putu ka Siriji, saopštili su u nedelju nadležni organi a prenosi AFP.

Murad Hamid (Mourad Hamyd), zet Šerifa Kouačija (Cherifa Kouachija), koji stoji iza napada u kojem je januara 2015. ubijeno 12 članova redakcije pariskog lista, uhapšen je prošlog meseca u Turskoj, pod sumnjom da je pokušao da uđe u Sirijiu, navodi izvor.

Hamidu, koji je nakon napada na “Šarli Ebdo” na društvenim mrežama pogrešno označen kao jedan od ubica, je 28. jula zabranjen ulazak u Tursku, nakon čega je poslat u pritvor u Bugarskoj, navodi izvor.

Isti izvor dodaje da antiteroristički istražitelji iz Francuske pripremaju evropski nalog za hapšenje Hamida, čija je sestra žena Šerifa Kouačija.

Hamid je odmah nakon napada bio uhapšen, a sumnjalo se da je bio vozač grupe koja je izvela napad.

Kasnije je u intervjuu za AFP rekao da je šokiran napadom, koji je okarakterisao kao “užasan zločin”.

Sebe je opisao kao normalnog studenta oji živi sa svojim roditeljima. Dodao je da jedva da je imao kontakte sa Kouačijem.

Prema podacima koje je u julu izneo francuski premijer Manuel Vals (Valls), u Francuskoj živi više od 2.100 ljudi – stranih državljana Francuske – koji imaju veze sa islamističkim grupama iz Sirije i Iraka.

XS
SM
MD
LG