Dostupni linkovi

Dijalog pod okriljem EU: Sprovođenje Sporazuma o mostu u Mitrovici


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nakon opširnih razgovora održanih 2. avgusta, ministar za dijalog Edita Tahiri i glavni pregovarač Marko Đurić dogovorili su se danas o poslednjim detaljima za sprovođenje Sporazuma o mostu u Mitrovici postignutog u dijalogu između Beograda i Prištine 25. avgusta 2015. uz posredovanje EU.

Sada kada je na pomolu puna implementacija, most u Mitrovici će postati simbol normalizacije odnosa između kosovskih Srba, kosovskih Albanaca i drugih zajednica. Obnova mosta, kao i Ulice Kralja Petra, će umnogome doprineti boljoj komunikaciji među svim ljudima u Severnoj i Južnoj Mitrovici, a time i boljoj razmeni i razumevanju.

Dogovoreno je izdavanje građevinske dozvole koja nedostaje i početak obnove mosta u Mitrovici i okoline 14. avgusta 2016. Most u Mitrovici će biti otvoren za pešake i vozila u oba smera u skladu sa preporukama tehničke ocene i arhitektonskog projekta o kojima su se dve strane dogovorile u junu 2015.

Građevinski radovi na mostu će se obavljati tako što će se gradilištu pristupati sa južnog pristupnog puta. Most će biti otvoren za sav saobraćaj 20. januara 2017.

Prema istom rasporedu, opština Severne Mitrovice će obnoviti glavnu ulicu, Ulicu Kralja Petra i pretvoriti je u pešačku zonu. Ova ulica će se otvoriti za pešake 20. januara 2017. Radovi će početi i završiti se istog dana kao i radovi na mostu i oko njega.

Radna grupa će redovno pratiti i ispitati zajedno sa oba gradonačelnika političke i bezbednosne uslove koji preovlađuju u opštinama tokom i nakon procesa revitalizacije. Prvi sastanak te grupe će se održati 9. septembra 2016.

XS
SM
MD
LG