Dostupni linkovi

Akcija protiv zabrane antiratnog prosvjeda održana u Zagrebu


Zagreb, ilustrativna fotografija
Zagreb, ilustrativna fotografija

Zbog zabrane održavanja antiratnoga protesta, organizacije Centar za žene žrtve rata – Rosa (Zagreb), Žene u crnom (Beograd), Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum (Zagreb), Slobodarski aktivisti (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb) održali su mirnu protestnu akciju u centru Zagreba s početkom u 18 sati.

Smatraju da je odluka MUP-a koju je donio o zabrani mirnog okupljanja pod nazivom "Antiratni protest povodom slavljenja ratne pobjede" "kulminacija već poznate prakse policije da onemogući javna okupljanja politički nepodobnih".

Iz MUP-a su udrugama poručili da nisu u stanju osigurati prosvjed koji bi, kako su naveli, bio štetan za javni red i mir, javlja televizija N1.

Dvadesetak prosvjednika iz udruga došlo je na Trg, kako bi mirno, bez ikakvog govora, izrazilo svoju prosvjedu notu zbog neodržavanja najavljenog prosvjeda. No, to su načule neke braniteljske udruge, čijih je stotinjak članova došlo na središnji zagrebački trg kako bi, očito, spriječili održavanje protesne akcije.

Okupljeni branitelji prosvjednicima su uzvikivali: "Četnici!", "Marš iz Hrvatske!", "Zašto smo se mi borili?".

Situacija je jedno vrijeme bila jako napeta, bilo je pokušaja fizičkog napada, pa je kordon policije morao čuvati prosvjednike.

U zagrebačkoj policiji za N1 su rekli da je prosvjed prošao mirno te da nitko nije ozlijeđen.

Međutim, Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata – Rosa potvrdila nam je da su najmanje tri osobe ozlijeđene tijekom prosvjeda na Trgu.

"Dali smo izjavu u policiji o zadobivenim ozljedama i mogućim počiniteljima", kaže Pamuković, ističući da je cijelo vrijeme situacija bila napeta i da su se pribojavali da će branitelji probiti policijski kordon i napasti prosvjednike.

XS
SM
MD
LG