Dostupni linkovi

SAD traže od SB UN da osudi Severnu Koreju zbog raketnih proba


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, ilustrativna fotografija
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, ilustrativna fotografija

SAD i njihovi saveznici traže da Savet bezbednosti UN osudi Severnu Koreju posle raketne probe Pjongjanga u kojoj je jedan projektil završio u vodama pod kontrolom Japana, ali u tome nemaju podršku Kine.

Posle najnovije raketne provokacije Severne Koreje, Savet bezbednosti je u sredu uveče održao hitnu sednicu iza zatvorenih vrata na zahtev SAD, Japana i Južne Koreje.

Američka ambasadorka Samanta Pauer je posle sastanka rekla da njena zemlja traži "snažan i brz odgovor Saveta bezbednosti" opisavši ovu poslednju raketnu probu kao "ozbiljnu pretnju po međunarodni mir i bezbednost."

"Ovaj projektil je pao neverovatno blizu Japana," rekla je ona novinarima.

Očekivalo se da će SAD proslediti nacrt saopštenja u kome se osuđuje Severna Koreja, ali kineski ambasador Liju Đeji je pozvao na oprez.

Ne bi trebalo raditi ništa što bi dovelo do eskalacije tenzije na Korejskom poluostrvu. Postoji ozbiljan rizik, potrebno je da postupamo odgovorno," rekao je on, prenosi AFP.

Severna Koreja je istovrmeno ispalila dva projektila srednjeg dometa, od kojih je jedan izgleda eksplodirao prilikom lansiranja a drugi završio u Japanskom moru, oko 250 kilometara od severne obale Japana i unutar njegove isključive ekonomske zone.

Pjongjang je prethodno zapretio "fizičkom akcijom" zbog planiranog postavljanja američkog antirakentog sistema u Južnoj Koreji a nakon zajedničkih južnokorejskih i američkih vojnih vežbi.

Deset članica SB tražilo je da Savet razmotri detalje lansiranja projektila i preduzme odgovarajuću akciju, a ta istraga bi mogla identifikovati pojedince i kompanije koje imaju veze sa severnokorejskim raketnim programom, koji bi potom bili podvrgnuti sankcijama. Kina i Rusija nisu podržale taj predlog.

XS
SM
MD
LG