Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Subotica: Protestna šetnja Jazida na godišnjicu masakra u Iraku


Izbeglički kamp u Subotici, ilustrativna fotografija

Migranti iz Iraka, iz plemena Jazidi, danas su mirnom protestnom šetnjom po Subotici skrenuli pažnju na dvogodišnjicu masakra u Iraku koji je nad njihovim narodom počinila Islamska država Iraka i Levanta (IDIL).

Na današnji dan 2014. godine IDIL je napao pripadnike naroda Jazidi u kurdskom delu Iraka ubivši više od 7.000 i kidnapovavši njih više od 3.200, čija je sudbina i dalje nepoznata.

Sabad Silo iz iračke provincije Sindžar rekao je za TV Suboticu da su mirnom protestnom šetnjom želeli da izazovu pažnju javnosti, kako bi se više govorilo o nemilosrdnim zločinima sledbenika Islamske države u Iraku i Siriji.

"Mi danas protestujemo jer želimo slobodu i vraćanje kući kidnapovanih Jazida", rekao je Silo.

On je dodao da je oko 50 Jazida u Suboticu došlo sa severozapada Iraka, koji je uglavnom naseljen Kurdima, ali je trenutno pod kontrolom Islamske države.

"Nismo imali nikakvih problema sa iračkom vladom, već samo s pripadnicima IDIL-a. Oni su nam rekli da ako niste musliman, ubićemo vas. Ja sam rodjen kao Jazid, živim kao Jazid i umreću kao Jazid", kazao je Silo.

Jazidi su etnička manjina i specifična religijska zajednica čiji pripadnici su, po navodima hroničara, od 12. veka naseljavali planinski lanac Sindžar na severozapadu Iraka.

Zbog posebnih verskih tradicija, ali i drugih običaja, bili su tokom istorije česta meta napada arapskih suseda.

XS
SM
MD
LG