Dostupni linkovi

Žestoke borbe protiv IDIL-a za Sirt


Borbe u Sirtu
Borbe u Sirtu

Libijski provladine snage (GNA) i danas vode intezivne borbe za osvajanje većeg dela teritorije od džihadista Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) u njihovom uporštu Sirtu.

Borci libijske Vlade narodnog jedinstva, koju priznaju UN i imaju pomoć vazdušnih snaga SAD, pokušavaju da povrate rodni grad ubijenog Moamera Gadafija od militanata koji su ga osvojili u junu 2015. godine, prenosi AFP.

"Naše snage pokušavaju da ojačaju napredovanje uz podršku američkih vazdušnih udara", rekao je Reda Isa, portparol snaga lojalnih libijskoj Vladi nacionalnog jedinstva.

Američki avioni su izvršili sedam napada na pozicije IDIL-a u Sirtu u ponedeljak i utorak na zahtev libijske vlade.

Vladine snage se bore da izbace militante iz grada od 12. maja. Oni su ušli u grad 9. juna i isterali ih iz gradske luke, sa međunarodnog aerodroma, iz vazdušne baze i iz gradske bolnice.

Napredak ometaju snajperska vatra, automobili bombe i samoubilački napadi.

"Postoje ciljevi koje je teško pogoditi, jer su među kućama", rekao je Isa i dodao da će te ciljeve uništiti američki napadi iz vazduha za koje kaže da su "mnogo precizniji".

Gubitak Sirta bi bio veliki udarac za militante IDIL-a, koji su doživeli niz neuspeha u Siriji i Iraku.

Američki predsednik Barak Obama je juče podržao ove vazdušne napade izjavom da bi "poraz džihadista bio u američkom nacionalnom interesu" i da su "vazdušni napadi u interesu nacionalne bezbednosti SAD i njenih evropskih saveznika".

Vašington je pokrenuo nekoliko vojnih akcija protiv IDIL-a u Libiji u poslednjih nekoliko meseci. U novembru, snage SAD su bombardovaleistočni grada Dern kada je, kako tvdr Vašington, ubijen najstarijikomandant u Libiji.

U borba za Sirt je do sada ubijeno najmanje 300 vladinih vojnika GNA, a 1.500 je ranjeno, navode medicinski izvori u Misrati, 200 km istočno od Tripolija, gde se nalazi komandni centar GNA.

XS
SM
MD
LG