Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bildt: Lideri EU morali otputovati u Tursku da podrže vladu


Carl Bildt

Bivši premijer Švedske Carl Bildt kritikovao je odnos EU prema nedavnom pokušaju puča u Turskoj, pozivajući evropske lidere da otvoreno podrže vlasti u Ankari i zaključujući da bi posljedice prevrata, da je uspio, bile nesagledive i vjerovatno odvele zemlju u građanski rat.

"EU bi bila u mnogo boljoj poziciji danas da su njeni lideri odmah otputovali u Tursku da izraze svoje užasavanje prema puču, da čestitaju narodu Turske što ga je osujetio i da se sastanu sa predsjednikom, vladom, liderima u parlamentu i drugima da razgovaraju kako da zajedno osiguraju demokratski i evropski put za Tursku", napisao je Bildt u autorskom tekstu za briselski sajt "Politiko".

Bildt je konstatovao da EU nikada do sada nije iskusila "ozbiljan" vojni udar u bilo kojoj svojoj članici ili zemlji kandidatu, ali da je u noći prevrata prošlo dosta vremena dok je EU osudila događaje.

"I nije bilo ni nagovještaja da će neki visoki zvaničnik EU otputovati u Tursku da podrži zemlju-kandidata (za EU), koja se suočava sa najvećom prijetnjom po svoj ustavni poredak. Umjesto toga, evropski lideri odmah su počeli da preispituju mjere koje su turske vlasti preduzele da sklone sa pozicija one za koje se smatra da su u vezi sa pokretom (Fetulaha) Gulena", naveo je Bilt, kopredsjednik Evropskog savjeta za međunarodne odnose.

Uz pitanje - "Da li je Brisel uspavan, ili samo nezainteresovan", Bildt zaključuje da bi sada moglo da se dogodi da predsjednik Rusije Vladimir Putin bude prvi lider koji će se sastati sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom nakon pokušaja vojnog udara, a za takvu mogućnost švedski političar kaže da bi bila "ponižavajuća za Evropu".

"Kada je Turska zatražila izuzeće od Evropske konvencije o ljudskim pravima, lideri EU su vikali sa negodovanjem, zaboravljajući da je Francuska uradila isto poslije novembarskih terorističkih napada u Parizu", konstatovao je Bildt.

XS
SM
MD
LG