Dostupni linkovi

Vučić uputio pismo zvaničnicima EU zbog Hrvatske


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je uputio pismo funkcionerima EU u kojem je izrazio zabrinutost zbog dešavanja u regionu i ukazao na ogoljenu antisrpsku politiku, u Hrvatskoj pre svega.

Reč je o događajima koji ozbiljno ugrožavaju regionalnu stabilnost, rekao je na pres konferenciji.

On je preneo da je danas kasno posle podne u ime Vlade Srbije uputio pismo predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru, visokoj predstavnici za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federiki Mogerini, komesaru za proširenje i susedsku politiku Johanesu Hanu, kao i predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu.

Vučić je kazao da su u tom pismu faktografski navedeni događaji koji utiču negativno na očuvanje mira i političke stabilnosti u regionu.

„Naveli smo to sa čim smo se sve suočavali u prethodnom periodu, i faktografski pokazali šta je to što je Sbrija morala da istrpi u prethodnom epriodu. Od podizanja spomenika istaknutim teroristima pravosnažno osuđenim teroistima, do rehabilitacije i ukidanja presude zločincima iz Drugog svetskog rata i poslednjih ratova, do toga da lica koja su osuđena u Sbriji, a koja su ustupljena za izdržavanje kazne u Hrvatskoj danas ne izdržavaju već se brčkaju na moru jer su navodno bolesni“, objasnio je on.

Srbija nije provocirala, nije učinila nijedan pogrešan potez, osim što je izrazila neslaganje i reagovala protestnim notama na događaje koje je naveo.

Od EU funkcionera tražimo da kažu da li je i šta to Srbija pogrešno učinila u kontekstu zbivanja o kojima je reč.

XS
SM
MD
LG