Dostupni linkovi

Turska poruka EU: Ukinite vize ili puštamo izbjeglice


 Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Turska će prestati ispunjavati obveze koje je preuzela u sklopu migrantskog sporazuma s Europom ukoliko Europska unija ne ukine vize za Turke do oktobra , objavio je turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu, prenose njemački mediji.

Podsjetimo, u sklopu sporazuma koji je EU sklopio s Turskom, Turskoj je obećano 6 milijardi eura, ukidanje viza za njezine građane i ubrzavanje pristupanja Europskoj uniji. U zamjenu za to, Ankara je obećala prihvatiti sve ilegalne migrante i izbjeglice koji stignu do Grčke putem Turske.

Sporazum je stupio na snagu 20. marta. Ukidanje viza trebalo se dogoditi do jula, no Turska nije zadovoljila dio postavljenih kriterija, uključujući i bitne promjene antiterorističkih zakona.

Situacija je dodatno zakomplicirana pokušajem vojnog udara u Turskoj 15. jula, te Erdoganovom odmazdom koja je uslijedila, nakon koje je niz europskih službenika i političara izrazilo zabrinutost za stanje temeljnih ljudskih prava u toj zemlji.

Kao osobito problematične Bruxelles vidi najave o ponovnom uvođenju smrtne kazne u Turskoj.

U medjuvremenu je tursko Ministarstvo vanjskih poslova predalo protest njemačkom otpravniku poslova zbog zabrane da se Redžep Tayiop Erdogan obrati video linkom pristašama u Njemačkoj.

XS
SM
MD
LG