Dostupni linkovi

Papa u Poljskoj: Volite sve, čak i svoje neprijatelje


Papa Franja
Papa Franja

Papa Franja poručio je hiljadama mladih na skupu kod Krakova u južnoj Poljskoj da treba da veruju u novo čovečanstvo koje je jače od zla i granice ne smatra preprekama.

"Bog traži od nas istinsku hrabrost da budemo moćniji od zla tako što ćemo voleti sve, čak i naše neprijatelje", rekao je papa Franja na kraju Svetskog dana mladih, sedmodnevnog događaja koji mlade katolike svake tri godine dovodi u neku drugu zemlju na duhovni skup, prenosi AP.

Završnoj misi na otvorenom kod Krakova prisustvovalo je 2,5 miliona hodočasnika, a među njima i poljski predsednik Andžej Duda i predsednik vladajuće Partije prava i pravde Jaroslav Kačinski. Papa je mlade, većinom u 20-im ili 30-im godinama, pozvao da veruju u novo čovečanstvo, "koje odbacuje mržnju među ljudima, koje odbija da granice vidi kao prepreke i koje ume da neguje sopstvenu tradiciju, a da pri tom ne bude usredsređeno samo na sebe niti uskogrudih shvatanja".

Ranije tokom hodočašća u Poljskoj, poglavar rimokatoličke crkve izrazio je zabrinutost što mnogi ljudi ne primaju izbeglice niti one koji beže od siromaštva u svojim zemljama. Svetski dan mladih obeležen je u Poljskoj uz jake mere bezbednosti, posle niza ekstremističkih napada u Zapadnoj Evropi, a policija je saopštila da nijedan incident nije zabeležen tom prilikom. Papa je na kraju današnje mise najavio da će Svetski dan mladih naredni put biti obeležen u Panami 2019. godine.

XS
SM
MD
LG