Dostupni linkovi

Uhapšen prvi Čeh koji je hteo da se bori za IDIL


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Češkoj je uhapšen prvi Čeh koji je u januaru pošao u takozvanu Islamsku državu Iraka i Levanta (IDIL) ali su ga turske vlasti tada sprečile da se prebaci u Siriju, privele su ga i vratile u njegovu zemlju, piše češki nedeljnik Respekt u izdanju koje izlazi u ponedeljak.

Češka policija je prvo povela istragu ne hapseći ga ali nakon serije krvavih terorističkih napada u Francuskoj i Nemačkoj uhapšen je i smešten u istražni zatvor iako za sada policija nema nikakve nagoveštaje da je povezan sa militantima.

"Ukoliko je to samo jedan čovek nije vredan komentara jer ludaci su svugde. Zašto ne bi bili i u Češkoj. Za sada je to izuzetak ali polazeći od primera zapadnih evropskih zemalja to je i upozorenje jer pre svega mlade neiskusne ljude može da fascinira islamska ideologija. I mogu da pođu primerom ovog za sada jedinog Čeha", kazao je češki predsednik Miloš Zeman tabloidu Blesk.

U januaru je Čeh čiji identitet redakcija Respekta ne saopštava pokušao preko Turske da dopre do Sirije i pridruži se militantima IDIL, ali turska policija ga je nakon saslušanja i pošto je našla kod njega avionsku kartu do granica sa Sirijom vratila u Češku uz obaveštenje policiji o njegovim planovima.

"Prvo je bio na slobodi dok je vođena istraga. Nedavno je uhapšen jer je pretilo da će nastaviti krivična dela ili da će pokušati da pobegne u inostranstvo", kazala je češkom nedeljniku sudija Simona Kubouškova iz nadležnog suda u Plzenu na zapadu Češke.

Za krivično delo pridruživanja IDIL tom Čehu preti od tri do 12 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG