Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kontrolno telo: Sumnjiva odluka MMF o pomoći Grčkoj 2010.


Zastava Grčke i evro

Odluka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da pomogne Grčkoj 2010. godine u senci je "određenih slabosti" koje su dovele u pitanje objektivnost te institucije prema Evropi, saopšteno je danas u Vašingtonu u nezavisnoj internoj istrazi te institucije.

"Bez obzira na osnovanost konačne odluke, sam proces donošenja te odluke imao je slabosti čime se stvorila ideja da MMF ima drugačiji odnos prema Evropi", saopštila je "Nezavisna kancelarija za evaluaciju" (IMF), kontrolno telo koje nadzire rad MMF.

MMF se priključio Evropljanima da pomogne Grčkoj u dodeli najvećeg zajma u svojoj istoriji, od 30 milijardi evra, nakon čega su usledila još dva, 2012. i 2015. godine, ali Grčka i pored toga nije uspela da izađe iz recesije.

U izveštaju IMF-a se navodi da je MMF 2010. godine odlučio da promeni jedno od svojih osnovnih i zlatnih pravila jer nije tražio od Grčke da prethodno smanji svoj javni dug, uprkos sumnjama o njegovoj održivosti, što MMF do tada nije činio.

"Taj proces promene (pravila) udaljio se od uobičajenog modela konsultacije MMF-a u kojem se tako važne odluke donose posle veoma temeljnog razmatranja", navodi se u izveštaju.

Upravni odbor MMF-a, koje čine zemlje članice, u slučaju Grčke je imao samo "ulogu fasade", dok je uprava MMF-a koju je tada vodio Dominik Stros-Kan vodila pregovore uprkos "opštem skepiticizmu" ostalih zvaničnika.

U izveštaju se dodaje da su otvorene konsultacije omogućile da se smanji "svaka percepcija da je MMF iza kulisa popustio pred evropskim interesima".

XS
SM
MD
LG