Dostupni linkovi

BiH: Formiranje antiterorističkog koordinacionog tijela na čekanju


Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara BiH ni danas neće, iako je bilo najavljeno, razmatrati odluku kojom se upostavlja Koordinaciono tijelo za borbu protiv terorizma u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za RSE u Vijeću ministara BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić zatražio je zbog loše koordinacije u radu sigurnosnih agencija formiranje Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma, ali se tome oštro usprotivila Vlada Republike Srpske, smatrajući to prijenosom nadležnosti sa entietskog na državni nivo.

Vijeće ministara već je nekoliko puta odgađalo raspravu o formiranju ovog tijela, koje bi koordiniralo rad svih sigurnosnih agencija u BiH na suzbijanju terorizma u BiH, koja je tri puta u 2015. bila na meti terorističkih napada.

Premda je, nakon napada na policijsku stanicu u Bugojnu, Ambasadu SAD-a, te nakon hapšenja Huseina Bilala Bosnića, vođe vehabijskog pokreta koji promoviše radikalizam, rečeno - nikada više, nespremnost organa sigurnosti životom je platio najprije policajac u Zvorniku, a potom i dvojica pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH u Sarajevu. Treći i posljednji napad na policijsku stanicu u Zavidovićima, završio je bez žrtava, ali i počinioca.

Sve se desilo uprkos što je u BiH postojala Udarna grupa za borbu protiv terorizma, a još 2011. godine donesena je odluka o formiranju Operativne grupe za borbu protiv terorizma, koja je tek juče počela da radi.

Operativnoj grupu za borbu protiv terorizma, koju čine predstavnici svih policijskih tijela u BiH, a za koju je odluka o formiranju donesena još prije pet godina trebali bi biti poznati svi podaci u vezi sa terorizmom, a čine je iskusni

Udarna grupa za borbu protiv terorizma formirana je 2013. godine na osnovu rješenja tadašnjeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, a čine je predstavnici pravosudnih institucija, te policijskih i sigurnosnih agencija u BiH.

Predsjedavajući Udarne grupe, glavni državni tužilac Goran Salihović juče je rekao da su pojačane mjere bezbjednosti, kao i da je povećana stopa opreza na potencijalno interesantne osobe zbog aktuelnih terorističkih napada u Evropi.

Na dosadašnjim sastancima te grupe dogovarane su mjere koje trebaju dovesti do otkrivanja i sprečavanja terorističkih aktivnosti, te krivičnog progona i sankcionisanja počinilaca tih krivičnih djela.

*****

Opširnije o objedinjavanju rada sigurnosnih agencija u BiH u borbi protiv terorizma donosimo tokom dana na našoj web stranici i u radijskom programu.

XS
SM
MD
LG