Dostupni linkovi

Vikiliks objavio snimke hakovanih razgovora američkih demokrata


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Vikiliks je objavio 29 audio snimaka hakovanih sa servera američke Demokratske stranke, među kojima je i nekoliko u kojima neidentifikovani članovi pokazuju nezadovoljstvo zbog uticaja Bernija Sandersa, stranačkog rivala Hilari Klinton.

Izjave protiv Sandersa nalaze se među uglavnom uobičajenim razgovorima o organizaciji predstojećih događaja u Demokratskoj stranci.

Ženski glas izražava mišljenje da Sanders ne treba ni da govori na demokratskoj nacionalnoj konvenciji. Govoreći o Sandersu ta osoba kaže da "on nije demokrata".

"Molim vas zaustavite tog čovek sad", rekla je ona.

Drugi glas se žali zbog uloge date Sandersovom pristalici Kornelu Vestu, koji je bio vrlo kritičan prema aktuelnom predsedniku SAD Baraku Obami. Objava ovih audio snimaka usledila je posle prošlonedeljne objave više od 19.000 imejlova Demokratske stranke, u kojima se videlo da su neki demokratski zvaničnici favorizovali Hilari Klinton u odnosu na Sandersa tokom stranačkih primarnih izbora. Veza preko koje može da se dođe do 29 snimaka razgovora objavljena je na Tviteru u sredu uveče, nekoliko sati pre nego što je trebalo da govori predsednik Barak Obama u Filadelfiji, na demokratskoj nacionalnoj konvenciji, na kojoj je Hilari Klinton zvanično određena za predsedničkog kandidata demokrata. U jednom razgovoru od oko minut, pristalica Hilari Klinton kaže da je "besna" zbog, kako smatra, podrške demokratske stranke Berniju Sandersu, senatoru iz Vermonta, ocenivši da mu se daje "suviše uticaja".

"Berni je najgora osoba na svetu koja može da se pojavi u Demokratskoj stranci, jer on nije demokrata", kaže ta žena čije ime nije poznato.

Vreme objave ovih razgovora je izgleda bilo proračunato da dovede Hilari Klinton u neprijatnu situaciju iako ti snimci ne otkrivaju ništa frapantno. Zbog objavljenih hakovanih imejlova preko Vikiliksa predsednica Demokratske stranke Debi Vaserman Šulc podnela je ostavku na funkciju, i to neposredno pred početak konvencije demokrata, a to su mesecima prethodno tražile pristalice Sandersa.

Na svojoj konvenciji u Filadelfiji, demokrate su želele da pokažu sliku ujedinjene partije spremne za borbu za predsedničke izbore u novembru, međutim i tokom tog skupa koji se danas završava u Filadelfiji, tvrde pristalice Sandersa pokazale su nezadovoljstvo. Oni smatraju da njemu nije omogućena fer borba tokom primarnih stranačkih izbora.

XS
SM
MD
LG