Dostupni linkovi

Obilježavanje Dana ustanka naroda i narodnosti BiH protiv fašizma


Ilustrativna fotografija

U više bh.gradova obilježava se 27. juli – Dan ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Istorijski muzej Bosne i Hercegovine i Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR BiH) u Sarajevu su u utorak uveče obilježili 27. juli - Dan ustanka naroda BiH i 75.godišnjicu od istorijskog datuma kada je 1941. godine počeo ustanak protiv fašizma.

Također, u organizaciji SABNOR-a BiH i Istorijskog muzeja BiH, centralna svečanost obilježavanja Dana ustanka naroda biće održana u Drvaru, gdje je ustanak i počeo na današnji dan prije 75.godina.

U Kozarskoj Dubici, 75. godišnjica Dana ustanka naroda i narodnosti BiH biće obilježen Tradicionalnim narodnim zborom u Milića Gaju, a u Banja Luci na Banj brdu polaganjem vijenaca na spomenik palim Krajišnicima.

Istim povodom će u Mostaru biti otvoren Prvi festival antifašističkog filma. Ove godine je eksperimentalnog karaktera, a ideja je da pređe u tradiciju i kroz filmsku umjetnost stimuliše ideju antifašizma, kao jednu od temeljnih civilizacijskih vrijednosti.

U Tuzli će, pored ostalih aktivnosti uz obilježavanje 27. jula - Dana ustanka naroda i narodnosti BiH protiv fašizma, danas biti otvorena izložba pod nazivom "Tuzla je izabrala antifašizam".

XS
SM
MD
LG