Dostupni linkovi

Kremlj potvrdio sastanak Putin–Erdogan u Sankt Peterburgu


Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doputovaće 9. avgusta u Sankt Peterburg gde će se sastati s predsednkom Rusije Vladimirom Putinom, potvrdio je danas Kremlj najavu turske vlade.

To će biti prvi susret Erdogana i Putina da normalizuju odnose posle gotovo godinu dana krize.

"Ovo je prva posete posle incidenta koji se dogodio u našim odnosima... i pošto su dva lidera uspela da okrenu list. Možemo da kažemo da im neće nedostajati tema za razgovor", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Tursko rušenje ruskog aviona iznad tursko-sirijske granice novembra prošle godine je izazvalo ozbiljnu krizu. Rusija je na to odgovorila blokadom uvoza turskih poljoprivrednih proizvoda i drugim ekonomskim merama.

Posle višemesečne razmene optužbi između dva lidera, rusko-turski odnosi su se smirili početkom jula kada je Erdogan poslao Putinu pismo izvinjenja. Posle pokušaja puča u Turskoj Putin je telefonom razgovarao s Erdoganom, izrazio nadu da će brzo biti vraćena stabilnost i zatražio od njega da osigura bezbednost ruskih turista.

U okviru tog otopljavanja odnosa turska ministarska delegacija imala je danas sastanke u Moskvi u nastojanju da ponovo pokrene saradnju. Diplomatska kriza je zatvorila poljoprivrednu trgovinu i dovela u pitanje važne projekte kao što je gasovod Turski tok.

XS
SM
MD
LG