Dostupni linkovi

Reis IZ Crne Gore: Jak uticaj Gulena u zemljama Balkana


Rifat Fejzić
Rifat Fejzić

Reis Islamske zajednice (IZ) Crne Gore Rifat Fejzić nazvao je pokušaj državnog udara u Turskoj "zlom koje je moglo da nanese veliku štetu i izrodi još jedno veliko ratište u svijetu".

Fejzić je u današnjem intervjuu podgoričkoj televiziji "Atlas" ocijenio da je "dobro što je izbjegnuta nestabilnost koja je prijetila Turskoj".

Islamska zajednica Crne Gore sa Fejzićem na čelu podržala je javno turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana pošto je u Turskoj propao pokušaj državnog udara.

Fejzić koji održava bliske veze sa Erdoganom i Islamskom zajednicom u Turskoj, a slovi i za dobrog poznavaoca prilika u toj zemlji, smatra da su razlozi zbog kojih se "uzburkala" Turska njen geopolitički značaj i što se bliži 100. godišnjica od proglašenja Republike Turske.

"Zbog jubileja će mnogi ugovori na koje se Turska obavezala u prvih sto godina Republike, prestati da važe", naveo je on.

Reis Islamske zajednice tvrdi da Fetulah Gulen, Erdoganov protivnik i osoba koju turski predsjednik optužuje za pokušaj puča, "ima jak uticaj" u pojedinim zemljama regiona, prenijela je Atlas TV.

"U Crnoj Gori, u Podgorici, oni održavaju kurs nekog stanog jezika, a u Rožajama funkcioniše studentski i dom za srednjoškolce. To nije ništa u poređenju sa Albanijom gdje je njihov uticaj veoma jak u obrazovnim institucijama", kazao je Fejzić.

S druge strane, ocijenio je Fejzić, Gulenov uticaj u Crnoj Gori je "zanemarljiv", ali, smatra on, njegove pristalice ipak "moraju" biti pod nadzorom.

Pročitajte i ovo: Čemu Gulen uči đake na Balkanu

XS
SM
MD
LG