Dostupni linkovi

Srbija uputila protestnu notu Hrvatskoj zbog Stepinca


Alojzije Stepinac
Alojzije Stepinac

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uručilo je danas protestnu notu ambasadoru Hrvatske u Beogradu Gordanu Markotiću zbog poništavanja osuđujuće presude izrečene protiv Alojzija Stepinca, koju smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH.

U noti se podsjeća da UN i EU izričito zabranjuju restauraciju fašizma i fašisoidnih ideologija i ističe da je "Srbija užasnuta rehabilitacijom nacističke ustaške NDH".

Ministarstvo podsjeća na Stepinčeve riječi na Vaskrs 1941. godine da je "NDH stvorena Božijom milošću, mudrim i požrtvovanim radom poglavnika /Pavelića/ i ustaškog pokreta, te voljom naših saveznika /Hitlera i Musolinija/", kao i da je "NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda".

U noti se ocjenjuje da te riječi najbolje govore i o Stepincu i o onima koji ga rehabilituju.

Zagrebački sud poništio je prošle sedmice presudu Stepincu kojom je 1946. godine osuđen na 16 godina zatvora zbog saradnje s ustaškim režimom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je juče protestnu notu Srbiji zbog, kako je navedeno, neprihvatljivih izjava srpskih zvaničnika o poništenju presude kardinalu Stepincu.

XS
SM
MD
LG