Dostupni linkovi

Cipras traži promenu Ustava zarad uvođenja direktne demokratije


Aleksis Cipras.
Aleksis Cipras.

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da bi ustav trebalo da se izmeni da bi se Grcima dala "direktna demokratija", što se tiče izbora predsednika i održavanja referenduma o zakonima.

"Vreme je da se po strani ostavi strah od narodnog suda...čak i ako ljudi nisu nepogrešivi", rekao je Cipras u televizijskom obraćanju.

Narod bi trebalo da izabere predsednika, kog trenutno bira parlament, ukoliko to ne uspeju poslanici, kao što je bio slučaj prošle godine, a trebalo bi da imaju pravo i da na referendumu odbace zakone, sem onih koji se odnose na fiskalnu politiku, kao i da predlažu pravne inicijative, kazao je Cipras.

Cipras je poručio da bi Grčka trebalo da bude "verski neutralna", iako je zemlja većinski pravoslavna, prenela je agencija AFP.

Predstavljajući predlog vlade za reviziju ustava, Cipras je istakao da bi to trebalo da se učini pre 2021. godine, kada se slavi 200 godina od osnivanja moderne grčke države, prenela je ANA.

On je naveo da bi to trebalo da bude ustav "od naroda i za narod".

Grčki ustav je u poslednje četiri decenije pretrpeo izmene tri puta - poslednji put 2008. godine.

AFP napominje da se Cipras, što se tiče promene ustava, trenutno može osloniti na podršku najmanje 153 poslanika, ali mu neće biti lako da pridobije ukupno 180 da bi se izmene i potvrdile.

U grčkom parlamentu ima 300 poslanika.

XS
SM
MD
LG