Dostupni linkovi

May: Nema pregovora o izlasku iz EU do kraja godine


Theresa May i Angela Merkel, Berlin, 20. juli 2016.
Theresa May i Angela Merkel, Berlin, 20. juli 2016.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Velika Britanija mora da predstavi plan za napuštanje EU, prije početka pregovora o istupanju, dok je premijerka Velike Britanije Theresa May rekla da njena zemlja neće početi pregovore o izlasku iz EU ove godine.

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu dodala da je "spremna da sačeka" i da Velikoj Britaniji "da vremena" za podnošenje zvaničnog zahtjeva za istupanje iz EU.

"U interesu je svih da Velika Britanija podnese zahtjev za izlazak kada njena pozicija u istupnim pregovorima bude jasno definirana. Važna je dobra priprema, a mi ćemo sačekati neko vrijeme da London formulira svoj zahtjev", rekla je ona.

May je kazala da Velika Britanija neće početi pregovore o izlasku iz EU dok se jasno ne definiraju britanski ciljevi, dodavši da se to sigurno neće desiti ove godine.

Merkel je navela "da je na britanskoj vladi da definira principe za izlazak iz EU i da pokrene neophodne korake", kao i da će tek tada pregovori o istupanju moći početi.

Premijerka Velike Britanije poručila je nakon sastanka sa njemačkom kancelarkom, da se njena zemlja neće pozivati na član 50. Lisabonskog sporazuma i pokretati proceduru za napuštanje EU do kraja godine.

XS
SM
MD
LG